AI Sustainability Center lanseeraus

AfterlightImage 23AfterlightImage 30

“AI is scaling into unknown territories.”

Ystäväni aloitti duunit vuodenvaihteessa perustetussa AI Sustainability Centerissä. Hän on yksi neljästä työntekijästä ja saa työskennellä kahden Ruotsin elinkeinoelämän todellisen profiilin, Anna Felländerin ja Elaine Weidman Grunewaldin, johdolla. Firman tavoitteena on luoda pohjoismaisiin arvoihin perustuva alusta, joka tuo akatemian ja elinkeinoelämän yhteen kehittämään eettistä kehystä tekoälyn hyödyntämiseen tuotekehityksessä.

Voidaanko hetkeksi pysähtyä miettimään ensinnäkin sitä, että tässä startupissa 100% tekijöistä on mimmejä. Say whaaat!? Se on jo itsessään harvinaisuus, kun ottaa huomioon, että naispuoliset yrittäjät saavat vähemmän kuin 1% kaikesta startuppeihin investoidusta riskipääomasta Ruotsissa. Lisäksi näiden kahden perustajan avuksi palkatut kaksi muuta työntekijää ovat molemmat 25-27 −vuotiaita. On ihan äärimmäisen siistiä, että nuorille ammattilaisille ja vastavalmistuneille uskalletaan antaa tällaisia mahdollisuuksia! Tahto kehittyä ja muuttaa maailmaa kädet savessa nähdään arvokkaampina ominaisuuksina kuin esimerkiksi työvuosien lukumäärä, jotka eivät välttämättä kerro mitään ihmisen soveltuvuudesta johonkin tehtävään.

Itseasiassa tästä saa kokonaan oman postauksensa, täytyy palata aiheeseen. Nuoreen talenttiin investoiminen on Tukholmassa selkeä trendi! Sitä kautta on ponnahtanut isoja elinkeinoelämän vaikuttajia kuten Sophia Bendz, joka aloitti Spotifyn markkinointityyppinä 25-vuotiaana ja on tätä nykyä enkelisijoittaja. Yritysten täytyy uskaltaa antaa nuorille nälkäisille osaajille tilaa kasvaa ja katso, he kyllä ottavat ne liian isot saappaat haltuun ennemmin tai myöhemmin.

Tällaisen mahdollisuuden on saanut paitsi luokkatoverini, myös minä. Minussa on ennen kaikkea nähty potentiaali nykyiseen duuniini, ei lähimaillakaan valmista pakettia. Viime syksynä puhuin hädin tuskin sujuvaa ruotsia enkä tuntenut Tukholman IT-piireistä ketään, ja kuitenkin koko roolini perustuu nimenomaan näille kahdelle ominaisuudelle. Hullua, eikö!

No mutta, takaisin siihen AI Sustainability Centeriin. Tilaisuudessa oli supermielenkiintoinen avauspuheenvuoro ja paneelikeskustelu juurikin siitä, miten yritysten jatkuva voitontavoittelu sivuuttaa tekoälyn eettiset ongelmat. Ohjelmoijat eivät tiedä, mitä vääristymiä he koodaavat algoritmeihin, ja kun algoritmit oppivat tekemään itsenäisiä päätöksiä, kukaan ei tiedä seurauksista. Omasta näkökulmastani mielenkiintoisinta on se, että ohjelmoijat usein puuttuvat tällaisilta foorumeilta ja keskusteluista, vaikka juuri he ovat lähimpänä sitä käytännön kehitystyötä.

Mielestäni tämä on kuitenkin myös osoitus siitä, miten Ruotsissa toteutetaan rohkeasti ja itsevarmasti businessideoita, vähän sellaiseen “fake it till you make it” -henkeen. Kumpikaan AI Sustainability Centerin perustajista eivät ole varsinaisia tekoälyn asiantuntijoita. He ovat pitkän linjan yrityskonkareita, kyllä, mutta tietävät aiheesta about saman verran kuin kuka tahansa, joka jaksaa perehtyä. Se, mitä heillä puolestaan on, on karismaa, kokemusta ja valtava verkosto Tukholman business-piireissä — ja sehän riittää!

One thought on “AI Sustainability Center lanseeraus

  1. Pingback: Women in Tech

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s