Työkevät Tukholman tech-pöhinöissä

AfterlightImage

Tuntuuhan se nyt hyvältä. Olla ihan oikealla kesälomalla, elämäni ensimmäisellä palkallisella sellaisella!

Puurtaessani graduani keväällä 2018 en ehtinyt juurikaan uhraamaan ajatuksia tulevaisuuden työkuvioille. Minulla oli hauska kesätyö radiolla plakkarissa ja ajattelin, että paneudun työnhakuun oikein suurella pieteetillä vasta sitten elokuussa. En ollut edes ajatellut kummasta maasta toivoisin niitä töitä löytyvän, koska olin, noh, melko poikki.

Suomen ja ruotsin kielen taitoisella korkeasti koulutetulla on mielestäni hyvät työnäkymät Tukholmassa, ja sen huomasin esim. LinkedInin kautta tulleiden rekryviestien myötä. Etenkin äärimmäisen kilpailluilla aloilla, kuten teknologia-alalla, rekrytoijat aktivoituvat tammikuussa sen kevään valmistuvien opiskelijoiden osalta. Tietenkään en ole yhtä haluttu talent kuin kymmeniä yhteydenottoja viikossa saavat koodarit, mutta pari varteenotettavaa viestiä sain kuitenkin.

Oli siis helppoa olla luottavainen tulevaisuuden suhteen. Olen oikeastaan aina ollut itsevarma työllistymisen suhteen, vaikken toki kaikkia haluamiani töitä ole saanutkaan. Vanhempieni sukupolven varovaisuus “Ota nyt se duuni minkä satut saamaan” on kaltaiselleni milleniaalille hyvin vierasta, ja itselleni tärkeää oli löytää ensimmäinen työpaikka, joka tuntuu oikealta ja jossa arvot ja työehdot ovat kohdillaan.

Kuten olen maininnut, olen ennen kaikkea opportunisti. Päämääräni voi olla kirkas, mutta jätän usein avoimeksi ja kohtalon päätettäväksi sen, mitä reittejä unelmaani kohti kuljen.

Toukokuussa pahimman gradustressin keskellä tapasin siis sattumalta nykyisen työnantajani ensimmäisen kerran, ja alun varovaisuuden jälkeen olin aivan haltioissani näistä ihmisistä ja yhteisestä visiosta. Vaikken koskaan edes villeimmissä kuvitelmissani ollut ajatellut päätyväni osakkaaksi startup IT-konsulttifirmaan, alkoi se yhtäkkiä tuntua oikealta siirrolta. Siis vaikken tiennyt alasta juuri mitään!

Nyt takana on 10 vauhdikasta kuukautta nykyisessä työpaikassani. Siinä ajassa olen oppinut valtavasti paitsi IT-alasta ja myynnistä, ennen kaikkea itsestäni, johtamisesta, rekrytoinnista, vahvasta yrityskulttuurista ja siitä, miten inspiroivaa on olla suurella sydämellä tekevien ihmisten ympäröimä. Kun joskus tulee ajankohtaiseksi vaihtaa duunia, voin kertoa, että olen aivan pilalle hemmoteltu.

Paras uravinkkini onkin tämä: ympäröi itsesi intohimoisilla ihmisillä, joilla on sydän oikeassa paikassa. Saattaa kuulostaa epämääräiseltä, mutta itselleni juuri  tällä on ollut eniten väliä. Se on vaikuttanut ihan kaikkeen.

Kasvu ja kehittyminen ei tietenkään koskaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan raakaa työtä. Tämä on ollut omalla tavallaan myös elämäni rankin kevät — eikä vähiten juuri ruotsin kielen takia, josta kerron tarkemmin tässä postauksessa (englanniksi).

Huh! Seuraavaksi aion vetäistä kunnolla henkeä ja nauttia ihan vaan olemisesta. Ehkä vähän myös iltarasteista ja Rauhaniemen kansankylpylästä. Ja siitä Tukholman saaristosta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s