Tampereen parhaita: Rauhaniemen kansankylpylä

IMG_2803IMG_2779-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimaattinen lemppariaktiviteettini Tampereella on saunoa ja uida Rauhaniemen kansankylpylässä – säällä kuin säällä. Tänään satoi kaatamalla vettä ja ukkosti, ja joku varoitteli menemästä veteen salamavaaran takia. Otin typerän riskin ja menin silti.

Sateella uimisessa vaan on jotain erityistä magiaa.

Parhaimmillaan Rauhaniemi on kuitenkin talvisin avantouinnin merkeissä! Silloin sauna ja sen yhteishenki pääsevät mielestäni oikeuksiinsa. Siellä sitä istutaan hikiset kyljet kiinni toisissa saunahatut päässä ja jutustellaan kasuaalisti niitä näitä, mikä on harvinaista suomalaiselle kansanluonteelle ja juuri siksi niin sympaattista.

Vaikka Tukholmassa olenkin pari kertaa käynyt Hellasgårdenin avantosaunalla, ei se vedä lähellekään vertoja tälle Tampereen helmelle. Päinvastoin, siellä on tullut vastaan ihan ihme mautonta nakuilua! Helsingissä sen sijaan (tai oikeastaan Vantaaalla) sijaitsee Kuusijärven avantosauna, jossa päästään jo pikkasen lähemmäs tätä Rauhaniemen elämystä.

Lämpimimmät kansankylpylän saunamuistot mulla taitaa olla uudenvuoden aatolta. Ollaan ystäväni kanssa käyty jo kahtena (2!) vuotena peräkkäin nauttimassa avantosaunasta vuoden vikana päivänä. Se on tavallaan myös sellainen rituaalinomainen hetki, että tässä me nyt kylvetään kuluneen vuoden kurat ja ravat pois. Puhumattakaan siitä yhteisöllisyydestä, kun kaikki toivottelevat toisilleen hyvää Uutta Vuotta.

Tästä perinteestä täytyy pitää kiinni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s