Podcast-tekijän opas

promophotowhite (1)

Kuten niin moni muu asia elämässä, podcastin tekeminen on learning by doing -hommaa. Jahka idea, kohderyhmä ja laadukkaat laitteet ovat kunnossa, tärkeintä on aloittaa ja sietää epätäydellisyyttä. Spoiler alerttina voin kertoa, että myöhemmin niitä ensimmäisiä jaksoja kuunnellessa tekee mieli ehkä vähän irvistää. Mutta ei hätää, se on osa oppimisprosessia!

Tässä parhaat vinkit, jotka ovat tarttuneet mukaan Ei saa peittää -podcastia tehdessä:

Huolellinen konsepti. Ellet ole henkilöhahmona niin kiinnostava, että jo pelkästään hengittämisesi kiinnostaa ihmisiä, tarvitset hyvän aiheen. Se tulee myös konseptoida hyvin: Mikä on podcastin idea (tiivistä se yhteen lauseeseen)? Ketkä ovat kohderyhmä (et voi vastata kaikki)? Onko lähestymiskulma viihde- vai asiapitoinen? Haastattelusarja vai kahden vakituisen juontajan dynamiikkaan perustuva keskustelupodi?

ESP:n aihe oli alusta alkaen kirkas, ja ydinviesti on vahva tänäkin päivänä: Minkälaista on suomalaisen maahanmuuttajan elämä Ruotsissa 2010-luvulla? Satuimme sopivasti ns. blue ocean -strategian mukaiselle markkinalle, jossa ei ollut muita. Ruotsi ja ruotsalaisuus taas on aina kiinnostanut suomalaisia, joten siinä missä emme ole henkilöhahmoina kovin kiinnostavia, aihe itsessään on. Vaikka lähestymiskulma on humoristinen, aihe kytkeytyy myös historiallisesti merkittävään kontekstiin (suomalaisten suurilukuinen maahanmuutto juuri Ruotsiin) sekä yhteiskunnalliseen maahanmuutto-teemaan: kieliongelmat, ulkopuolisuuden tunne, stereotypiat, syrjintä.

Valmistele — myös jakso tarvitsee aiheen. Etenkin keskustelupodissa on tärkeää, että jokaisella jaksolla on oma teemansa. Vaikka juttu välillä eksyisi väärille raiteille, jakson läpi kantava teema auttaa rajaamaan keskustelua ja myöhemmin helpottaa otsikointia ja jaksokuvan valintaa. Suunnittele siis jakson runko edes pääpiirteittäin etukäteen. Ja mikäli et ole kiinnostava hahmo, ketään ei kiinnosta pitkät “mitä sulle nyt kuuluu” -lätinät alussa. Mene siis suht suoraan asiaan!

Kuuntele aktiivisesti. Mikäli teet podia jonkun kanssa, omaa vastaustasi tärkeämpää on kuunnella, mitä toinen oikeasti sanoo. Jos oikein hyvin käy, reagoit siihen osuvasti kuten tavallisessakin keskustelussa. Näin sitä kuuluisaa huumoria myös syntyy! ESP:n alkuaikoina keskityimme välillä liikaa siihen omaan seuraavaan “repliikkiin”, ja moni mielenkiintoisenakin alkanut keskustelu tyrehtyi nopeasti.

Jaksojen ajankohtaisuus. Joskus jaksoja tulee nauhoitettua useampi kerralla, minkä seurauksena ajankohtaisuus kärsii. Nauhoittaessasi ajankohtaiselta tuntuva asia (esim. MM-kultajuhlat, haha) ei välttämättä ole sitä enää 3 viikon päästä. Ideaalitilanne onkin se, jos podcastia voi tehdä viikoittain, jolloin voi tarttua ajankohtaisiin ilmiöihin ja puheenaiheisiin. Suosi kuitenkin myös tiettyä ajattomuutta — mieti kestääkö päivämäärät, tapahtumat tai kuulumiset aikaa vielä vuoden päästä?

Jatkuvuus. Kuulijat luottavat siihen, että podcastisi ilmestyy luvattuna päivänä. Säännöllinen julkaisutahti kasvattaa vähitellen tunnettuutta ja kerryttää kuulijoita. Myös podin sisäisten konseptien toistuvuus jaksosta toiseen luo tuttuutta ja jotain, mitä kuulija osaa odottaa: integraatiolevel, faktanurkka, väli-vitsi, you name it…

Musiikki jaksottaa. Tämä on varmasti mielipidekysymys, mutta itse rakastan rytmittää aiheesta toiseen siirtymistä ja luoda tunnelmaa musiikilla. Myös tunnistettava alku- ja loppujinkku luo jonkinsortin “tuttua ja turvallista” -vibaa. Me olemme käyttäneet Filmstron musapankkia, ja sieltä on löytynyt ihan ok kivoja biisejä.

Vuorovaikutus. Tämä ei liene pakollista, mutta varmasti sitouttaa kuulijoita. Me olemme pyrkineet olemaan helposti lähestyttäviä ja käymään aktiivista keskustelua Instagramissa, kuuntelemaan toiveita ja ottamaan vastaan palautetta. Vähitellen kuulijasi myös kiintyvät tekijöihin, ja kuuntelevat podiasi aiheen lisäksi myös sinun takiasi. Tätä edesauttaa huomattavasti, jos olet tavoitettavissa.

+ Tee sitä ennen kaikkea itsellesi! Jos teet mitä tahansa rakkaudesta lajiin, motivaatiosi ei ole riippuvainen siitä, saatko paljon kuulijoita vai et. Ulkoinen motivaatio (raha, julkisuus, kuulijat, lukijat) on lyhytkestoista ja paistaa läpi. Itse pidin tätä blogia kolme vuotta vain itselleni, yksityisenä.

There, I said it!

Muutamia muita henkkoht. vinkkejäni on, että heiluta saksia leikkauspöydällä juuri sopivasti (hauskat änkytykset voi jättää, mutta pitkiä sisällöttömiä jaaritteluja ei!), panosta otsikointiin ja kuvaukseen, panosta podin aloitukseen (onko se klippi keskeltä podia? alkujinkku? tervehdykset?), piristä jaksoja joskus ulkopuolisilla äänillä (nauhota vaikka puhelimella pätkiä) ja ennen kaikkea, HA KUL!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s