Ihana kamala vapaus

ESP:n 29. jaksossa listasimme Marleenan kanssa asioita, joita rakastamme Ruotsissa.

Itselleni “rakkain” asia Tukholmassa elämisessä on se huumaava vapaudentunne, joka on saanut minut uskaltamaan enemmän kuin ennen. Ihan oikeasti, välillä olen lähes euforisessa tilassa, kun fiilisten sitä, että koko maailma on minulle avoin ja mä voin ihan tehdä mitä vaan. Se ei sinänsä liity välttämättä juuri Ruotsiin itsessään, vaan voisi yhtä hyvin olla totta jonkun muunkin maan tai uuden kodin kohdalla.

Maisemaa vaihtaessa vapaus konkretisoituu hyvin vahvasti.

AfterlightImage 36

Kotimaan pölyt karistaessa sitä karisti myös kaiken sen, joka siihen asti oli määritellyt omaa arkea Suomessa. Oli sekä helppoa että pakkokin keksiä itsensä ja elämänsä uudelleen, ravistella arjen rutiineita. Pakko ottaa vastuu omasta onnesta ja miettiä, mikä tekisi arjestani täällä hyvää. Mitään ei anneta valmiina: ei sosiaalisia ympyröitä tai perheen tukiverkkoa, ei lapsuudesta asti rakennettua ymmärrystä siitä, miten yhteiskunta toimii. Nämä samat asiat ovat tietysti myös sen saman kolikon kääntöpuoli, ja johtavat toisinaan huonojenkin fiilisten äärelle.

Kuitenkin, päällimmäisin tunteeni on aina ollut ilo siitä, että olen vapaa menemään, tekemään ja rakentamaan elämästäni juuri minun näköiseni. Koska kukaan täällä ei tunne minua, kukaan ei myöskään odota minulta lähtökohtaisesti mitään. Anonyymiys antaa suojaa tavoitella unelmia rohkeammin. Voin perustaa omaksi ilokseni podcastin, bändin ja blogin, voin tehdä uraa IT-Tukholman piireissä ja harrastaa kaikkea sitä, mitä en ehtinyt vanhojen harrastusten takia Suomessa harrastamaan. Asiat voi tehdä samalla tavalla kuin aiemmin, tai vaihtoehtoisesti voi tehdä jotain ihan muuta.

järvi

Maisemanvaihdos auttaa puntaroimaan, mikä omassa elämässä on säilyttämisen arvoista ja mikä lähtee vaihtoon. Väitän, että tällainen suursiivous on tarpeen säännöllisin väliajoin elämässä ihan kenelle tahansa, mutta muutossahan sitä viimeistään tulee käytyä kertyneet asiat ja ihmiset läpi. Toki muiden ihmisten odotuksista voi vapautua tutuissakin ympyröissä, mutta luulen, että on se vaan helpompaa uudessa ympäristössä.

P.S. Follow my blog with Bloglovin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s