Miten kauan kestää, että oppii sujuvan ruotsin?

Söder

Tämä on yksi ylivoimaisesti eniten kysyttyjä kysymyksiä, joita saimme podcastia tehdessä. Kuinka kauan kestää, että oppii sujuvan ruotsin, kun muuttaa Ruotsiin. Kyllähän minä ymmärrän, että se teitä huolestuttaa! Totuus on kuitenkin se, että eihän siihen — kuteen ei mihinkään muuhunkaan taitoon elämässä — mitään universaalia aikataulua ole.

Sujuva on myös kovin subjektiivinen käsite. Tarkoittaako se sitä, että tulee kielellä arjessa toimeen? Pystyy opiskelemaan tai työskentelemään? Voi käydä syvällisiä keskusteluita tai väittelyitä ruotsiksi?

Omalla kohdallani koen nyt, kolmen Tukholmassa asutun vuoden jälkeen, että puhun erittäin sujuvaa ruotsia. En edelleenkään kirjoita saati puhu täydellisesti, mutta kielitaito ei enää seiso minun ja uusien asioiden tai ihmisten välissä. Tämä kehitys on pitkälti ruotsinkielisen työpaikan mahdollistama, koska aikaisemmat kaksi vuotta käytin pääasiassa englantia päivittäisenä asiointi- ja opiskelukielenä. Kuluneen kesän kynnyksellä oltuani noin 9kk ruotsinkielisessä työpaikassa havahduin siihen, että en enää välttämättä huomannut sitä, että puhuin juuri ruotsia. Aikaisemmin olin siitä äärimmäisen tietoinen 24/7 (trust me!), koska suuntasin kaiken keskittymiseni siihen, miten joku asia sanotaan.

Nyt ruotsin kielestä on tullut minulle kommunikaation väline eikä kaiken huomioni kohde. Ymmärrättekö? Kun ei tarvitse kieli keskellä suuta keskittyä siihen millä kielellä sanoo vaan mitä sanoo. Aivoni eivät enää samalla tavalla rekisteröi sitä, että puhun juuri ruotsia. Siitä on tullut automaattisempaa. Suomessa käydessäni saatan lipsauttaa sekaan ruotsinkielisiä sanoja kuten “va?” tai muita välittömiä reaktiosanoja, koska niistä on tullut luonteva osa päivittäistä kommunikaatiotani.

Älkää huolestuko! Lähes kolme vuotta kuulostaa nyt varmaan aivan tuskastuttavan pitkältä ajalta, joten lohdutettakoon, että puhuin ihan hyvää ruotsia jo parin kuukauden jälkeen. Olinhan myös ollut täällä jo aiemmin vuonna 2012 seitsemän kuukauden ajan, joten kielikorvani muisti asioita sieltäkin. Tulin ymmärretyksi, pystyin asioimaan virastoissa ja käymään päivittäin normaaleita keskusteluita (en tosin meluisissa paikoissa tai isoissa kaveriporukoissa). Se tuntui epämukavalta, mutta usein ihminen itse kokee olevansa huonompi kuin onkaan.

Kielien oppimista edesauttaa niinkin radikaali vinkki kuin hakeudu natiivien seuraan. Harrasta jotain, jossa joudut käyttämään kieltä! Itse menin englanninkielisten opintojen rinnalla mukaan koulun opiskelijabaaritoimintaan, jossa puhuttiin yksinomaan ruotsia. Se oli vaikeaa, kyllä, mutta itselleni paljon luontevampi vaihtoehto kuin vaikkapa ruotsinkurssit.

Minulla on hyvä kielikorva, mutta inhoan kirjoista pänttäämistä. Kirjoitin pitkästä ruotsista M:n. Olen aina ollut suhteellisen huono kieliopissa ja laiska sanakokeissa. Ääntämys on enemmän se mun juttu — viimeksi eilen työkaverini kehui ääntämystäni ja pohti ääneen miksei minulla ole klassista Suomi-aksenttia. Totesimme, että sen täytyy johtua juuri kielikorvasta. Minähän siis ihan täysin apinoin miten ruotsalaiset ääntävät, ja joskus sanavarastooni tarttuu korvakuulolla sellaisia sanoja, joiden kirjoitusasusta tai tarkoituksesta en ole ihan varma. Käytän uusia ilmaisuja sellaisissa konteksteissa, mihin ajattelen niiden kuulemani perusteella sopivan.

Hutejakin tulee. Klassikkoesimerkkinä mainittakoon “håll käften”, joka on erittäin ruma turpa kiinni -tyyppinen ilmaisu. Itse käytin sitä töissä, kun tarkoitukseni oli pikemminkin sanoa, että skarppaa vähän. Hahah! Vastikään käytin ilmaisua “men kära nån”joka mielestäni kuulostaa sellaiselta “voi rakas”, mutta joka on ehkä enemmän sellainen alentava “voi rakas etkö sä nyt tätäkään hiffaa…”Tällaisia mokia on kuitenkin turha pelätä — ne  on hauskoja ja kuuluu asiaan.

Kielipuolelle annetaan paljon anteeksi!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s