Haaveena uusi työpaikka? 5 vinkkiä työnhakuun

En ole ammatissani suoranaisesti rekrytoinnin tai henkilöstöhallinnon ekspertti. Välitän kuitenkin työkseni IT-konsultteja, mikä käytännössä tarkoittaa kaikkea tätä:

  • Tapaan viikoittain kymmeniä yrityksiä ja päättävissä asemissa istuvia ihmisiä, joiden kanssa keskustelen mm. siitä, minkälaisia henkilöitä he etsivät ja mitä asioita he painottavat rekrytoidessaan
  • Autan konsultteja sanoittamaan oman osaamisensa, viilaan ja kokoan ansioluetteloita
  • Valmennan sekä kokeneita että kokemattomia konsultteja työhaastatteluihin
  • Istun mukana työhaastatteluissa ja “autan”, jos tilanne sitä vaatii – useimmiten lähinnä kuuntelen
  • Perkaan kunkin haastattelutilanteen jälkikäteen: missä onnistuttiin ja missä voi parantaa

Se, tuleeko valituksi työnhakuprosessissa haastatteluvaiheeseen, voi olla pienistä mutta merkittävistä asioista kiinni. Haluan jakaa teille muutamia vinkkivitosia, joita voi soveltaa omaan työnhakuprosessiinsa maun mukaan.

1. Ansioluetteloon kelpaa muukin kuin työkokemus

Taitojen karttuminen ei riipu titteleistä tai työnantajista. Ansioluetteloon tai hakukirjeeseen on hyvä sanoittaa kaikki roolille olennainen tietotaito, oli sen saanut sitten opiskelijayhdistyksen hallituksesta, nettikurssista, naapurille väsätystä kotisivu-projektista tai itse rakennetusta 3D-printteristä. Nuoruuden kesät jäätelökiskalla eivät välttämättä ole olennaista tietoa, jos haettava tehtävä on asiantuntijarooli media-alalla, mutta podcast-harrastus tai opinnoissa tehdyt projektityöt aiheesta voivat olla hyvinkin relevantteja.

Avain on muotoilla mikä tahansa kokemus niin, että siitä käy ilmi mikä oli ongelma, miten ratkaisit sen ja mikä oli lopputulos. Kiinnitä huomiota retoriikkaan: älä nimitä kouluprojektia kouluprojektiksi, vaan nimeä kokemus sisällön perusteella. Joskus aiempien työpaikkojen viralliset tittelit eivät vastaa lainkaan hoidettuja työtehtäviä (koska monet yritykset esim. painavat palkkoja alas kaiken maailman pilipalititteleillä), jolloin rekrytoija saa suoraan sanottuna väärän kuvan osaamisestasi.

Hakemus on kirjaimellinen pääsylippusi työhaastatteluun, ja sen pitää myydä! Olethan nostanut haettavan tehtävän kannalta olennaisimman työkokemuksen CV:n ensimmäiselle sivulle?

2. Kukaan ei täytä työpaikkailmoituksen jokaista vaatimusta

Älä hae työpaikkaa, jos pystyt huoletta ruksimaan jokaisen vaatimuskohdan ilmoituksessa. Miksi haluaisit hakea tehtävää, joka ei haasta sinua tai opeta uutta? Tämä on hyvin tyypillinen ilmiö etenkin vastavalmistuneiden ja usein myös naisten kohdalla: omasta osaamisesta tunnetaan niin suurta epävarmuutta, että jätetään hakematta mielenkiintoista paikkaa vain koska “joku vaatimuksista ei täyty” ja “joku muu varmasti osaa tämänkin paremmin”. Se ei ole olennaista.

Yksi tyypillinen vastavalmistuneiden harhauskomus liittyy myös työkokemuksen määrään. Elämä helpottuu kun oivaltaa, että työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista. Itse olen ollut 1,5 vuotta yhtäjaksoisesti työelämässä, mutta kappas, kaikki pätkät mukaan laskettuna minulla on lähes 4 vuoden kokemus alalta!

3.  Osoita palavaa kiinnostusta tehtävää kohtaan

Hakuvaiheessa suurin välitavoitteesi on päästä työhaastatteluun, ja näitä mahdollisuuksia kasvatat ensinnäkin mätsäämällä sekä CV:n että motivaatiokirjeen mahdollisimman hyvin ilmoitusta vastaamaan. (Lue kohta kaksi, jos nyt ajattelet, että sinun tulee täyttää jokainen vaatimus.) Etsi toistuvia sanoja ja luonnehdintoja ilmoituksesta, sanoita ne omaan suuhusi sopivaksi ja varmista että mahdollisimman moni niistä tulee jollain tavalla ilmi hakemuksessasi. Paikkaa puuttuvia taitoja tuomalla ilmi samankaltaisia kokemuksia tai niitä edellä mainittuja omia intohimoprojekteja.

Kirjoita sydämestäsi, mutta ammatillisesta näkökulmasta. Osoita, että olet tehnyt taustatyösi. Mikä kuvauksessa sai sinut hakemaan tehtävää? Mitä sellaista ainutlaatuista yritys tekee, jonka takia se on juuri oikea seuraava ammatillinen haaste sinulle? Mitä sellaista sinä teet ja olet, jota yritys tarvitsee?

4. Laita viestiä tuntemattomille (eli verkostoidu)

Olen työskennellyt myynnin parissa aiemminkin, mutta silti ensimmäiset pari kuukautta kontaktipyyntöjen lähettely ja täysin tuntemattomille kirjoittelu LinkedInissä hirvitti. “Ihminen tulee paremmaksi siinä, mitä hän tekee” sanoo kuitenkin eräs viisas kollegani. Googlaa unelmiesi työnantaja ja etsi oikeat henkilöt LinkedInistä (rekrytoija, CTO, CMO, COO – you name it!), ja laita kontaktipyyntöä viestin kera menemään. Tähän malliin:

“Moi XXX! Mun nimi on Loviisa ja olen intohimoinen markkinointialan monitaituri. Olen jo pitkään seurannut teidän firman kasvua ja ihaillut vierestä, miten oivaltavia kamppiksia te teette. Omaa sydäntäni lähellä on juurikin XXX ja YYY, joissa te olette kiistatta alan ykkösiä Suomessa. Olisi mahtavaa jutella tästä lisää! Terkuin, Loviisa”

5. Älä lannistu

Jos HR-vastaava hyväksyy Linkedin-yhteyspyyntösi, mahtavaa – laita heti perään toinen hieman pidempi viesti, jossa avaat yhteydenottoasi lisää ja ehdotat kahvitreffejä. Jos henkilöstä ei koskaan kuulu mitään, älä lannistu. Samassa firmassa on varmasti 10 muutakin ihmistä, joille voit laittaa viestiä. Vielä parempaa on, jos teillä on yhteisiä tuttuja tai yhteyksiä, olkoonkin vaikka vain nimellisiä: namedroppaile rohkeasti!

(Ellet ole polttanut siltoja tuttuihisi…)

Soita perään tai laita meili/kontaktipyyntö menemään sen lisäksi, että laitat hakemuksen jotain muuta kautta. Tuntuu ehkä helpommalta hakea töitä anonyymin hakulomakkeen kautta, mutta ne parhaat paikat eivät mene välttämättä koskaan avoimeen hakuun.

Sitä paitsi, haluan uskoa, että hyville tekijöille tehdään kyllä firmassa tilaa ennemmin tai myöhemmin!

P.S. Miten onnistua työhaastattelussa -vinkit seuraa sitten myöhemmin. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s