Näin onnistut työhaastattelussa

Tämä postaus on jatkoa edelliselle postaukselle, jossa kerroin vinkkini työnhakuun.

Välitän työkseni konsultteja, ja yksi olennaisimmista työtehtävistäni on konsulttien valmentaminen työhaastatteluihin. Haastatteluhan on tosiaan se kaikista kriittisin H-hetki missä tahansa työnhakuprosessissa: siinä ollaan jo niin lähellä uutta työpaikkaa, että huolelliseen valmistautumiseen kannattaa satsata paljon aikaa parhaiden mahdollisten onnistumisedellytysten luomiseksi.

Eteeni on avautunut täysin uusi tieteenhaara: miten voittaa työhaastattelussa?

Halusin jakaa teillekin muutamia hyväksi havaitsemiani kikkoja, joilla omia mahdollisuuksiaan unelmaduunin nappaamiseen voi parantaa.

Olkaapa hyvät!

1. Tee taustatyösi sekä haastattelijasta että yrityksestä

Lueskele yrityksen sivuilla olevia työpaikkailmoituksia, selaa sosiaalisen median kanavat ja yritä luoda mahdollisimman kattava kuva siitä, millainen firma on kyseessä ja minkälaisia tyyppejä siellä työskentelee. Jos tunnet ihmisiä firmassa tai kilpailijoilla, kilauta kaverille. Tsekkaa myös haastattelijat etukäteen LinkedInistä ja etsi yhteisiä mielenkiinnonkohteita. Kenties henkilö on urheilullinen? Koiraihmisiä? Tykkää matkustella? Kaikista tiedonmurusista voi olla hyötyä tapaamisessa, kun voit tietoisesti tarttua aiheisiin, joita tiedät haastattelijan pitävän tärkeinä.

2. Haastattelussa on kyse turvallisuuden tunteen luomisesta

Kun valmistaudut haastatteluun, pidä mielessä tämä: pohjimmiltaan työhaastattelussa on kyse turvallisuuden tunteen luomisesta. Siitä, että yrityksen edustajille tulee sinusta luottavainen fiilis: “Tässäpä on tyyppi, joka ottaa sydämen asiakseen auttaa meitä eteenpäin.” 

Tämän tunteen syntymiseen vaikuttaa moni eri tekijä, ei pelkästään hieno CV. Enimmäkseen siinä on kyse asenteestasi uusien asioiden ja ihmisten edessä, halustasi oppia ja tehdä parhaasi niillä työkaluilla ja opeilla, jotka sinulle on tähän mennessä kertynyt. Mieti siis haastattelua kokonaisuutena tältä kantilta!

3. Valmistele 30 sekunnin esittely itsestäsi

“Kertoisitko vähän itsestäsi?”. Jos joku asia on aivan varma niin se, että sinua pyydetään esittäytymään työhaastattelussa. Pidä siis huoli, ettet jää sanattomaksi tai ala lörpöttelemään epäolennaisuuksia!

Hyvä hissipuhe on lyhyt ja pysyy mahdollisimman yleisellä tasolla. Älä mene yksityiskohtiin, koska et vielä tiedä, mikä haastattelijalle on tärkeää tai mikä tehtävässä on olennaisinta – et halua puhua itseäsi pussiin jo ensiminuuteilla. Jos olet vastavalmistunut, vältä puhumasta liikaa opinnoista, koska se alleviivaa kokemattomuuttasi. Yritä sen sijaan tuoda esittelyssäsi esiin ammatillisia kiinnostuksen kohteita.

Päätä puheenvuorosi heittämällä pallo takaisin haastattelijalle: “Entäs sinä – ymmärsin, että olet ollut talossa kohta 3 vuotta. Mikä sai sut vaihtamaan X:lle?”

4. Valmistele esimerkkejä – mistä olet ylpeä?

Usein sinua pyydetään antamaan erilaisia esimerkkejä työurasi varrelta. Tarkoitus on tietysti selvittää, miten työskentelet paineen alla, miten ratkaisit ongelman, miten annat palautetta tai minkälainen olet tiimikaverina. Mieti jo etukäteen näitä esimerkkejä – asioita, joista haluat kertoa. Jos et keksi sopivaa esimerkkiä, anna hypoteettinen esimerkki.

Yritä antaa esimerkkejä useammista työtehtävistä ja rooleista vuosien takaa, ei vain siitä viimeisimmästä. Tällä tavalla luot vaikutelmaa laaja-alaisesta kokemuksesta: olet nähnyt erilaisia organisaatioita, tiimejä, yrityskulttuureita, tilanteita, työkavereita ja niin edelleen.

Mistä olet ylpeä? Jos mahdollista, kerro siitä sopivassa välissä! (Mutta ei ehkä näillä sanoilla – tarkoitus ei ole ylpeillä vaan puhua vahvuuksistasi ja jostakin sinulle merkityksellisestä kokemuksesta.)

5. Valmistele kysymykset – mitä haluat tietää?

Haastattelutilanne on vähintään yhtä tärkeä tilaisuus sinulle haastatella yritystä. Mieti hyvissä ajoin etukäteen, mitä haluat oikeasti tietää firmasta, työtehtävistä, kulttuurista, kollegoista, päätöksenteosta, visiosta, palautteenantokulttuurista – you name it. Kirjoita muistikirjaasi ylös kysymykset, joihin sinun täytyy ihan ehdottomasti saada vastaus. Näin voit haastattelutilanteen päätteeksi tarkistaa, oletko muistanut kysyä kaiken.

Tarkoitus ei ole lukea haastattelun aikana kysymyksiä paperista, mutta tämä on varotoimenpide, jotta sinun ei jälkikäteen tarvitse harmitella, että unohdit kysyä jotakin tärkeää!

6. Haastattelu alkaa kahviautomaatilla

Haastattelu alkaa siitä hetkestä, kun ilmoittaudut respaan – ihan viimeistään kahviautomaatilla. Tässä vaiheessa on hyvä osata rentoa jutustelua, kuten “Onpa freesi toimisto, vastikäänkö muutitte?”, “Kauanko sinä olitkaan ollut X-yrityksessä?”, “Montako työntekijää teitä istuu tällä toimistolla?” ja niin edelleen. Voit myös luontevalla tavalla tuoda ilmi 1. kohdassa löydettyjä yhteisiä mielenkiinnonkohteita, mutta älä ole kriippari! Kukaan ei halua tuntea oloansa stalkatuksi, joten on tärkeää olla hienovarainen.

7. Johda haastattelua

Suurinta osaa haastatteluista voi johtaa. Sinun tavoitteesi on, että myös haastattelija olisi äänessä mahdollisimman paljon, jotta saat kattavan kuvan tehtävästä ja tehtävään haettavasta henkilöstä. Mitä enemmän haastattelija puhuu ennen sinua, sitä paremmin voit valita omat esimerkkisi ja vastauksesi sopimaan tilanteeseen. Toisaalta haluat myös puhua aiheista, joissa itse olet hyvä. Keskustelua on siis hyvä johdatella omille vahvuusalueille.

Haastattelua voi johtaa kuuntelemalla aktiivisesti ja kysymällä kysymyksiä. Kuten mainitsin kohdassa 3,  itselle tärkeät kysymykset on hyvä listata etukäteen, jotta niitä ei unohtaisi kysyä. Haastattelutilanteessa on kuitenkin tärkeämpää olla läsnä ja aidosti kuunnella, mitä haastattelija kertoo. Siten pystyt esittämään tarkentavia kysymyksiä kuulemasi perusteella.

Avoimet kysymykset ovat hyviä: “Mitä tarkoitat, kun sanot..”, “Kertoisitko lisää tästä?”, “Olenko ymmärtänyt oikein, että…”

8. Tuo osaamisesi ilmi hyvillä kysymyksillä

Oman osaamisen voi tuoda esiin kärjistetysti kahdella tavalla. Joko kerrot, että olet Suomen paras viestintäsuunnittelija tai sitten kysyt niitä kuuluisia teräviä kysymyksiä. Ensimmäinen tapa on helppo tulkita tyhjäksi sanahelinäksi, kun taas relevanttien kysymysten esittäminen herättää luottamusta. Tarkoitus on osoittaa kysymyksillä syvällistä ymmärrystä toimialaa ja tehtävää kohtaan. Pohjaa kysymyksesi alan ilmiöihin, tekemääsi taustatutkimukseen ja työkokemukseesi, jolloin osaamisesi käy ilmi kuin itsestään!

9. Vältä kokemustesi arvottamista

Kun kerrot taidoistasi, vältä arvottavia sanoja. Tämä koskee sekä superlatiiveja että vähättelyä. Esimerkiksi tämä on arvottamista: “Olen työskennellyt ihan vähän tämän asian parissa”. Arvottaminen on nimittäin siitä hankalaa, että se on täysin subjektiivista – sinun “ihan vähän” saattaa olla haastattelijan silmissä paljon, tai vähintäänkin riittävästi.

Ole siis mieluummin mahdollisimman konkreettinen! Kuvaile rehellisesti mitä olet tehnyt, mutta älä turhaan arvota kokemusta. Joskus ajallisesti lyhytkin kokemus voi olla opettanut sinulle kaiken olennaisen ko. taidosta, ja olet turhaan liian vaatimaton.

10. Osoita kiinnostusta tehtävää kohtaan

On parempi voittaa haastattelu, saada tarjous ja kieltäytyä työpaikasta, kuin olla saamatta tarjousta laisinkaan. Suhtaudu jokaiseen työhaastatteluun siis siten, että kyseessä on maailman mielenkiintoisin tehtävä. Mieti etukäteen pari asiaa, joista olet kiinnostunut ja innoissasi haettavan tehtävän / yrityksen kohdalla. Näistä on helppo puhua sopivan tilaisuuden tullen, ja vaikutat vilpittömän kiinnostuneelta.

Voit osoittaa kiinnostusta myös yksinkertaisella vahvistamisella. Kommentoi haastattelijan kertomia asioita positiivisesti: “Mielenkiintoista”, “Kuulostaa jännittävältä”, “Olette selkeästi panostaneet tähän” jne. Älä kuitenkaan mielistele tai liioittele, vaan yritä keskittyä kommentoimaan niitä asioita, joista olet aidosti ilahtunut.

11. Jos et osaa jotakin, älä vastaa kieltävästi

Usein spesifejä työkaluja, taitoja tai yrityskohtaisten ohjelmien hallitsemista tärkeämpää on ymmärrys siitä, minkä ongelman ne ratkaisevat. Esimerkiksi konsulttibisneksessä asiakkaiden vaatimuslistoilla pyörii jatkuvasti liuta erilaisia teknologiatermejä, mutta käytännössä hyvin harva kandidaatti täyttää kaikki kriteerit. Tällöin olennaisinta on pystyä analyyttisesti vertailemaan eri ohjelmointikielien tai teknologiaratkaisujen hyötyjä ja haittoja ja siten osoittaa, että ymmärtää itse ongelman – työkaluthan ovat vain yhdenlainen ratkaisu siihen.

Kun sinulta siis kysytään osaatko jotakin/oletko työskennellyt X asian parissa aiemmin, älä koskaan vastaa kysymykseen pelkästään kieltävästi. Vastaa mieluummin näin:

“Juuri X ei ole tuttu, mutta sen sijaan olen työskennellyt Y:n parissa, mikä käytännössä ratkaisee saman ongelman. Valitsimme Y:n, koska se vastasi paremmin tarpeeseemme tästä ja tästä, kun taas X olen ymmärtänyt on parempi vaihtoehto, jos haluaa tätä ja tätä.”

Hiffaatteko? Mikäli jokin asia ei ole ennestään tuttu, yritä vertailla sitä mahdollisimman sujuvasti johonkin samankaltaiseen asiaan, josta sinulla on kokemusta.

12. Päätä haastattelu tähän kysymykseen

Olen monesti ollut mukana tilanteissa, joissa kauppoja ei ole tullut ja asiakas antaa palautetta, että konsultilta puuttui vaikkapa kokemusta tiimin vetovastuusta. Yhtä usein konsultti itse kokee näissä tilanteissa, että palaute on epäoikeudenmukaista, koska kyseinen asia ei edes tullut haastattelussa kunnolla puheeksi. Asialle ei kuitenkaan voi tehdä enää mitään siinä vaiheessa, kun yritys on päätöksensä tehnyt.

Jossittelun vältät kysymällä haastattelutilanteen päätteeksi: “Kaiken kuulemanne jälkeen, onko jotakin sellaista tehtävän kannalta olennaista, joka minun profiilistani uupuu?” Näin saat palautteen välittömästi ja voit vielä reagoida siihen, paikata aukkoja ja perustella heikkouksiasi.

13. Loppuvaikutelma on vähintään yhtä tärkeä kuin ensivaikutelma!

Jos et muista mitään muuta edellämainituista vinkeistä, muista edes tämä: lähde haastattelusta hymyssä suin ja sano ääneen, että olipas kyllä hyvä haastattelu ja äärimmäisen mielenkiintoinen työpaikka!

14. Anna itsellesi palautetta

Huolimatta työhaastattelun lopputuloksesta, käy jälkikäteen tilanne päässäsi läpi ja kirjoita ylös missä asioissa onnistuit ja missä voit parantaa ensi kerralla. Haastatteluissa – kuten missä tahansa muussakin asiassa elämässä – voi tulla paremmaksi, kunhan vaan treenaa tarpeeksi!

One thought on “Näin onnistut työhaastattelussa

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus ja hyviä vinkkejä. Puolisollani on edessä muutamakin työhaastattelu täällä Espoossa konsultoinnin alalla. Pitää vinkata hänelle. Varsinkin tuon olen kokenut todella hyödylliseksi, että on hyvä olla omia kysymyksiä valmiina joita esittää yritykselle. Siinä saa paitsi tärkeää tietoa osoittaa myös kiinnostusta yrityksen toiminnasta.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s