Jämtlandstriangeln

Kolmen päivän vaellus Jämtlannissa oli todellinen seikkailu.

Jämtlandstriangeln on kirjaimellisesta kolmion muotoinen vaellusreitti Ruotsin Jämtlannissa, Ruotsin ja Norjan rajalla kulkevan vuoriston tuntumassa. Olimme tietämättämme ajoittaneet vaelluksen sesongin viimeiseen viikonloppuun, mikä oli vähäisen väkimäärän kannalta oikein hyvä sattuma. Sää sen sijaan ei suosinut meitä ihan sillä tavalla kuin olin etukäteen naiivisti haaveillut.

Ensimmäisenä päivänä satoi ja tuuli yli 20 metriä sekunnissa (!!!). Kaikkialla oli märkää – vaellusreitti oli yhtä puroa ja mutaa. Itse olin lähtenyt matkaan optimisesti vanhoilla vähän tukevammilla polkujuoksukengillä, ja se valintahan osoittautui katastrofaaliseksi heti ensimmäisen kilometrin aikana. Kaksi viimeistä päivää selvisin jokseenkin kuivin (ja lämpimin!) jaloin vanhan kunnon muovipussikikan avulla!

Myrskytuuli toi mieleen muutaman vuoden takaisen Halti-reissun, jossa sielläkin tuulta vasten sai nojata ja yksittäinen puuska kaatoi koko retkikunnan maahan kuin heinää niittäisi. Tällä kertaa olin kuitenkin suksien sijaan liikkeellä jaloin, mikä oli melkein pahempaa – askeltaan ei ehtinyt terävien kivien seassa varoa lainkaan, kun tuuli tempoi miten tahtoi.

Myrskytuulen uuvuttamat retkeilijät pelasti tuulensuoja, kun teltan pystyttämisestä ei voinut edes haaveilla. Onneksi kannoin mukanani pakastekuivatun retkiruoan sijaan todellista luksusta, sillä viimeistään juustoinen kanttarellirisotto sai väsyneenkin vaeltajan piristymään.

Toisaalta just tämä on tunturiretkeilyn charmi: sää tuo yllätysmomentin jokaiseen retkeen. On myös jännittävää olla luonnon armoilla ja testata sekä henkistä että fyysistä kanttia. Harmauden keskellä pilkotti myös syksyn värejä, ja saimmehan kokea myös ensilumen taian viimeisenä aamuna teltasta kömpiessä.

Ja ainiin – rakastan tuntemattomien ihmisten avuliaisuutta luonnossa! Lähes loputtomalta tuntuneen tuulessa rämpimisen jälkeen tuulensuojassa meitä odotti vanhempi pariskunta vasta keitetyn kahvin ja bilar-karkkien kanssa.

Note to self: be more like those people.

One thought on “Jämtlandstriangeln

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s