EI SAA PEITTÄÄ

promophotowhite

EI SAA PEITTÄÄ — Ruotsin suosituin suomenkielinen podcast!

“Häpeilemätön podcast-kaksikko Loviisa Läärä ja Marleena Lammikko ruotivat elämää maahanmuuttajina Ruotsissa. Kulttuurieroista ja kiusallisista tilanteista selviää parhaiten jakamalla ne mahdollisimman monen kanssa. “Ei saa peittää” onkin ennen kaikkea symboli häpeilemättömälle itsensä likoon laittamiselle! Meidät löytää myös Instagramista @eisaapeittaapodcast”

ESP Helsingin Sanomissa

Kuuntele meitä Suplassa, Spotifyssä, Apple Podcasteissa tai SoundCloudissa.

Ei saa peittää -podcast on minun ja ystäväni Marleenan yhteinen podcast-projekti. Idea ESP:stä kypsyi kesän 2018 aikana työskenneltyämme yhdessä radiotoimittajina Tukholmassa. Toisiimme tutustuttuamme tiesimme heti, mistä aiheesta halusimme herättää keskustelua: suomalaisen maahanmuuttajan elämä Ruotsissa 2010-luvulla!

Meillä on tuplamissio:

1) Oikoa suomalaisten käsityksiä Ruotsista ja ruotsalaisista, sillä ruoho ei ole aina vihreämpää kansakodissa.

2) Modernisoida ruotsalaisten käsityksiä suomalaisista, koska kaikki suomalaiset eivät suinkaan hoe perkelettä ja örvellä humalassa.

ESP:ssä on pintapuolisesti kyse pienistä ja suurista kulttuurieroista, arjen väärinkäsityksistä ja “kömmellyksistä” (kommellus + kömmähdys = kömmellys), joista arkemme Tukholmassa koostuu. Nauramme toistemme mokailuille ja homehtuneille Suomi-Ruotsi -stereotypioille, ja toisinaan selvitämme tutkivan journalismin nimissä mikä on suomalaisen miehen markkina-arvo Ruotsissa.

Pohjimmiltaan meidän jutuissa on kuitenkin kyse häpeästä ja itsetunnosta, jota podcastin nimi symbolisoi. Mokailusta, puheessa takeltelusta tai joidenkin kohdalla ihan vaan suomalaiseksi syntymisestä huolimatta itseään ei tarvi peittää tai häpeillä. Ole rohkeasti juuri sellainen kuin olet! ❤

Jaa mistä se “Ei saa peittää” alunperin tulee? Kyseessähän on pattereista tuttu varoituslause, jota on tavailtu kautta aikain Itämeren molemmin puolin. Hyviä bongausapajia on kuulemma mm. ruotsinlaivat. Se on myös usein ainoa suomenkielinen lause, jonka ruotsalaiset osaavat, ja juuri siksi mainio nimi podcastille  sanoma avautuu meidän molemmille kotimaille.

Tervetuloa messiin!

Terkuin,
Loviisa & Marleena